Uiterlijk

De Ragdoll is een van de grootste kattenrassen met een stevig en gespierd lichaam. Een volwassen poes weegt ongeveer tussen de 3 en 6 kg. Katers zijn aanzienlijk groter, van 5 tot 9 kg of meer. Alle traditionele Ragdolls hebben in meer of mindere mate, intense blauwe ogen. Heeft een halflange, zijde zachte vacht, deze bestaat voornamelijk uit lange dekharen met zo goed als geen neiging tot klitten.

 

Verzorging vacht

De Ragdoll heeft een zomer en een wintervacht.

Dat betekent dat de vacht in de zomermaanden korter is dan in de winter. Deze vacht verwisselen zij dus 2 keer per jaar. De vacht is zijdezacht en klit normaal gesproken niet.

1 keer per week borstelen of kammen is voldoende. Bij het wisselen van de vacht (rui), wellicht wat vaker borstelen/kammen, om de losse haren te verwijderen, dit voorkomt ook evt haarballen. Het is niet nodig om de kat in bad te doen (alleen als het echt nodig is, of bijv met deelname aan show), beter is het om de vacht te poederen, even in te laten trekken en dan uit te borstelen, zo verwijder je het vuil en vet uit de vacht

 

De traditionele Ragdoll zijn er in 6 kleuren:

Seal

Blue

Chocolate

Lilac

Red

Cream


Er zijn 3 verschillende hoofdpatronen:

Colourpoint:
Masker, neus, oren, poten en staart zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. De rest van het lichaam is lichter (cremekleurig) en relatief egaal van kleur. Soms is de borst iets lichter dan de rest van het lichaam. De Colourpoint heeft geen witte vacht.

Mitted:
Hetzelfde als de Colourpoint, maar de voetjes hebben witte sokjes. De buik heeft witte streep vanaf de kin tot de staartinplant, is de zogenaamde buikstreep. Soms met een blesje op de kop.

Bicolor:
Het masker is gekleurd , met een omgekeerde witte "V" op het kopje. Gekleurde staart en oren. Kin, borst, Buik en poten zijn wit. Soms hebben ze witte vlekken op hun rug.

Lynx/Tabby:
Al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor

Tortie

 

 

 

De niet traditionele kleuren: 

Mink:
De points van een mink Ragdoll zijn gelijk aan die van een traditionele Colourpoint, echter de vachtkleur is donkerder en warmer van kleur, als die van de point Ragdoll. De ideale oogkleur is aqua-groen, variërend van licht tot donkerder, maar ook blauwe ogen kan voor komen. 

Sepia:
De points van een Sepia Ragdoll, zijn gelijk aan die van een traditionele Colourpoint. Het verschil tussen de points en de vachtkleur is bij Sepia, minimaal maar wel aanwezig.
De ideale oogkleur is geelachtig, maar aqua blauw komt in veel mindere mate, ook voor.

Solid:
De Solid, ofwel de non pointed Ragdoll, hebben een donkere vachtkleur gecombineerd met een groen-oranje-goud oogkleur. Solids zijn er in dezelfde variëteiten en kleuren als de point. Ook bij de Solid is het belangrijk om een zo perfect mogelijk getekende Ragdoll te verkrijgen. Voor de rest zijn de solids van karakter en bouw hetzelfde als de points.

 

De kittens in de niet traditionele kleuren worden allen gekleurd geboren, in tegenstelling tot de traditionele Ragdoll, deze worden wit geboren en de kleuring begint paar dagen later.
Een Ragdoll kleurt nog door, tot wel het 3e levensjaar.